lördag 16 augusti 2008

Spaning på skivbutiksdöden

För att få en uppfattning av hur skivbutiksdöden ser ut i Göteborg gav jag mig ut på jakt efter Opeth - Watershed. Den borde inte vara så svår att få tag på med tanke på att Opeth är ett av de största svenska metallbanden. En välsorterad "vanlig" skivbutik med en egen sektion för hårdrock/metall borde räcka. Dessutom är Watershed deras senaste släpp med högst två månader på nacken. Men samtidigt ligger de förstås långt utanför top tio och tjugo.


Skivhugget har stängt sin fysiska butik helt. Bengans säljer mest något slags överskottssortiment. Hade ett fack för Opeth men det var tomt. De hade helt säkert en titeln i lager en gång i tiden men de fyller inte på när det tar slut. Ni vet hur det brukade se ut innan de "vanliga" mindre skivbutikerna stängde igen. Ett stort bord med diverse halvgamla titlar och remasters reas ut till nice price. Detta var en framträdande inslag även på Bengans. (Bengans har iofs en hyffsat välsorterad world/jazz avdelning men den kommer ju inte i fråga just idag). Jag tog vägen förbi Åhléns på väg till Centralstationens CD-butik: CD Centralen. Åhléns hade en något märkligt utbud. Förstod mig inte riktigt på logiken, vare sig marknadsmässigt eller urvalsmässigt. Ingen Opeth - överhuvudtaget. CD Centralen hade ett fack för Opeth - tomt. 


CD Centralen hade en hel del begagnat. Just detta är kanske det intressantaste resultatet av sökningar på Eniro och mitt allmänna intryck av läget för skivbutikerna. Butikerna som (bara) säljer nytt försvinner medan de som säljer begagnat finns kvar - stort sett i samma utsträckning som förr. Varför? Kan det vara så att de som väljer att köpa begagnat är mer seriösa musiklyssnare som vill ha fysiska skivor i samlingen och ser sin chans att spara pengar. Dessutom verkar det finnas ett intresse vinyler - även bland yngre. Många gör sig av med sina CD-skivor och priset för dessa sjunker. 


Slutsatser: 


  • vill du ha tag på något udda titlar måste du köpa på en nätbutik eller köpa nära releasedatumet. Lita inte på att butiken "fyller på" när det tar slut.
  • begagnatmarknaden lever fortfarande men räkna med skambud om du vill sälja

Inga kommentarer: